Jakie płytki podłogowe wybrać do kuchni?

Kuchnia jest miejscem szczególnym w każdym domu. Nie tylko służy do przygotowywania jedzenia, ale jest również miejsce spotkań rodzinnych i często także jadalnią. Nic zatem dziwnego, że dobór odpowiedniego rodzaju płytek podłogowych do kuchni jest aż tak ważnym zadaniem do wykonania.

Co się liczy?

Płytki podłogowe w kuchni muszą przede wszystkim spełniać szereg ważnych dla tego pomieszczenia cech. Muszą być odporne na ścieranie, trwałe, mocne i łatwe w czyszczeniu. Kuchnia jest środowiskiem, w którym łatwo może coś upaść, a podłoga ulec zabrudzeniu. Dlatego też nie może to być zwykła glazura i terakota, a płytka ceramiczna posiadająca znacznie lepsze właściwości w tych zakresach.

Co warto wybrać?

Z tego też powodu, idealne do kuchni płytki ceramiczne Marazzi to nic innego jak po prostu gres. Charakteryzuje się on ogromną odpornością na różnorodne zanieczyszczenia lub uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo jak każda inna płytka ceramiczna jest bardzo łatwy i prosty w czyszczeniu.
Inwestorzy przed decyzją o zakupie konkretnego rodzaju płytek bardzo często obawiają się tego, że gres, choć ma niezaprzeczalne zalety, posiada również nieco nieciekawą stylistykę i fakturę, która znacznie odbiega od glazury lub terakoty. Nic bardziej mylnego, ponieważ nowoczesne gresy znacznie różnią się od tych produkowanych przed laty, które faktycznie nadawały się jedynie na tarasy, ponieważ nie zachwycały stylistyką, jednak obecnie sprzedawane produkty wprost idealnie nadają się do tak eksponowanych i często używanych miejsc, jak właśnie kuchnie.